De Gezonde School

Gezonde school:

Op dit moment loopt de aanvraag voor het vignet De Gezonde School - Voeding. We hebben een doorgaande lijn met de kinderopvang als het gaat om gezonde voeding.

Fruitkring en lunch op school

Alle kinderen lunchen op school onder begeleiding van de leerkracht.

• Tijdens de kleine pauze eten de kinderen meegebracht fruit en/of groente. Tijdens de schooldag kunnen de kinderen in de klas water drinken. Iedere klas heeft een klein aanrechtblok. Bij de kleuters is er in de ochtend een fruitkring. Bij de kleuters wordt ook water gedronken.
  • Tijdens de lunch eten de kinderen de zelf meegebrachte lunch (brood, fruit, drinken). Geschikte suggesties voor de lunch zijn bijvoorbeeld:
    • Volkorenbrood of bruinbrood, besmeerd met zachte halvarine of margarine uit een kuipje.
    • Als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
    • Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
    • Notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker.
    • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en voor erbij.
  • Drinken voor de lunch komt uit een meegebrachte beker of bidon. Om afval (en fruitvliegjes) te beperken wordt er niet uit kleine pakjes gedronken. Natuurlijk kunnen de kinderen ook water drinken bij de lunch.
  • Koek en snoep is iets voor thuis

Verjaardagen

Wij zetten leerlingen die jarig zijn in het zonnetje. Als je wil mag je trakteren. Wij willen het uitdelen van een gezonde traktatie graag stimuleren. Op www.gezondtrakteren.nl staan voorbeelden. Zorg dat de traktatie niet te groot of te veel is, hou het bij één bescheiden eetbaar product. Een niet-eetbare (zelfgemaakte) traktatie (bijv. sleutelhanger) is ook leuk. De kinderen vieren de verjaardag alleen in de eigen klas.
Je mag bij de conciërge een mooie kaart halen namens het hele schoolteam. Als je het team wil trakteren mag dat. Het liefst iets voor op de fruitschaal of theedoos in de teamkamer.

Schoolactiviteiten

Bij sommige gelegenheden krijgen kinderen vanuit school eten of drinken aangeboden. Bij de keuze die we maken wordt de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet in voeding zoveel mogelijk beperkt. De oudercommissie verzorgt de inkoop in overleg met school.

Bij speciale gelegenheden biedt de school incidenteel snoep of koek aan. Hierbij valt te denken aan: pepernoten bij Sinterklaas, een kerstkransje bij kerst, een paaseitje bij Pasen, een ijsje tijdens het schoolreisje e.d. Kinderen krijgen op school geen koolzuurhoudende dranken of té gezoete dranken aangeboden.

Allergieën en individuele afspraken

Wij houden waar kan rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.

Wij vragen aan ouders om zelf de school te informeren over kinderen met een voedselallergie, - intolerantie en dieet van kinderenbovenstaande.
Samen met ouders bepalen we welke maatregelen noodzakelijk en/of wenselijk zijn. Kinderen met allergiën hebben een eigen traktatietrommeltje op school om risico zo klein mogelijk te houden.